Úvod » Prémiová káva » GORILLA Coffee Colombia Supremo 3 kg
Nejprve jsme oslovili přes 60 dodavatelů, kterým jsme popsali své požadavky na kvalitu kávy. Po vzájemné komunikaci jsme ochutnávali jednotlivé vzorky. To probíhalo nejen doma, ale k naši radosti také v prostorách samotných pražíren, případně kaváren, kde jsme měli možnost vidět, v jakých podmínkách pražení probíhá a udělat si lepší obrázek o kvalitě.
Celkem jsme ochutnali 43 vzorků kávy, které byly často připraveny několika různými metodami. Přestože jsme kávy připravili jako Espresso, překapávané, v moka konvičce, FrenchPressu a Aeropressu a dohromady každý z nás vypil více než 100 káv pouze pro účely testování, zaměřili jsme se především chuť při přípravě na FrenchPressu a Aeropressu. To nejen z důvodu, že jde o nejčastěji používané metody, ale hlavně jde o metody přípravy, kterými Vás chceme oslovit.
Díky výše zmíněnému jsme se ujistili o tom, že je káva zpracovávána správnými postupy. Víme, že nám kávu praží pečliví, zodpovědní lidé, kteří ji milují a pracovali s ní nejen v oblasti výroby, ale také gastronomie. To pro nás byly další velmi cenné zkušenosti.
Díky tomu, že jsme mohli dlouhé měsíce naslouchat lidem, kteří o kávě tolik vědí, jsme se zaměřili na to, čemu se obloukem vyhnout. Jde hlavně o ty neduhy, které jsou v praxi běžně opomíjeny. Jako například – kvalita zrn, správný stupeň pražení (dosažení co nejlepší chuti), materiál a kvalita obalu.
Na rozdíl od velkých, automatizovaných pražících systémů, které staví člověka do pozadí pražícího procesu, je GorillaCoffee zpracovávána ručně. Kdykoliv jde o kvalitu potraviny nebo nápoje, jsou výrobky vyráběné ručně a v malém množství na vyššíú rovni než ty masově vyráběné.
Nákup zelené kávy u velkých firem probíhá velmi anonymně. Zelená káva se nakupuje na burzách, a to pouze pod označením arabica nebo robusta. Maximálně je zde ještě uvedena země původu. Hlavním kritériem výběru bývá cena.U lokálních pražíren to probíhá úplně jinak. Pražírna si poptá vzorky u svých dodavatelů zelené kávy.
Poté co vzorky přijdou, dojde na tzv. cupping - to je degustace kávy. Káva se napraží na malé vzorkové pražičce. Degustace probíhá tak, že se káva velmi hrubě namele do cuppingových misek nebo např. šálků a zalije se vodou. Voda by měla mít 93°C a nejlépe filtrovaná nebo s daným poměrem rozpustných látek. Káva se poté louhuje 4 minuty a vytvoří se krusta, ta se poté sbírá a tzv. se otevírá šálek.
Káva se nechá ještě zchladnout a poté se ochutnává. Při degustaci je potřeba kávu srkat, tak aby se dostala na celou plochu jazyka. U kávy hodnotíme několik faktorů např. tělo, sladkost, hořkost, aciditu. U cuppingu se objeví základní chuť kávy, ale také např. defekty. Po ochutnávce se zhodnotí, jaký vzorek je nejlepší a co se hodí do portfolia pražírny. Následně se odešle objednávka.
Poté nastává další část tzv. profilování kávy. Pražič musí kávu několikrát napražit, aby vytvořil kávě profil, který ji bude vyhovovat nejvíce. Pražič dokáže ovlivnit, jestli káva bude nepříjemně aciditní (kyselá) nebo bude vyvážená. Samozřejmě máme na mysli lokální zodpovědnou pražírnu, nadnárodní firmy praží kávu hodně tmavě, potom je káva uniformní, přepražená a často bývá zatuchlá.
Je jedním z největších výrobců kávy. Oblasti kde se káva pěstuje sahají od výběžků And až ke Kordillerám. Díky rozdílným klimatickým podmínkám tří klimatických pásem, dozrává káva postupně, právě proto je sklízena prakticky po celý rok.
Díky spoustě vodních toků jsou zrnka kávy zpracována mokrou metodou, to zaručuje kávu špičkové kvality. Kolumbijská káva má obecně jedno z nejsilnějších aroma.
V zemi zabírají kávové plantáže 7 000 km2 a je zde vyprodukováno průměrně 805 000 tun kávy za rok
Zrnková káva prvotřídní kvality s nádechem ovocné chuti, vypěstovaná v srdci Kolumbie.
Zpracování: mokré
Kolumbijská káva je známá také jako sametová káva je jedna z neoblíbenějších druhů. Kolumbie je největší produkční zemí arabiky a největším vývozcem prané surové kávy. Má plnou chuť, výrazné aroma a velká pravidelná zrna.